Stara planina Eu English    Stara planina Serbian Serbin  Stara planina Bulgarian Bulgarian   Stara planina Russian Russian    Stara planina Romanian Romanian    Stara planina Germany Germany

Doček Nove godine u gradu ili na planini?

Zima je sve bliže, pa tako i zimske čarolije, a među prvima - doček Nove godine. Sve veći broj ljudi voli da Novogodišnje praznike, ili bar sam doček i par dana oko njega, provede na putu. U nastavku teksta možete da pročitate koje su to pogodnosti provođenja praznika na planini, a koje u gradu, kao i koje su to najpopularnije destinacije za novogodišnju noć.

Nova godina na planini - zimska idila

Planine su izuzetno posećene tokom cele zime, a pogotovo u noći dočeka Nove godine i okolnih dana. Naši turisti najčešće posećuju Zlatibor, Kopaonik i Staru planinu. Ono što je zajedničko svakoj od ovih planina svakako je to da sem što će vam doček Nove godine biti nezaboravan, ostatak vremena možete da se odmorite, uživate u zimskim pejzažima, dobroj hrani i čistom vazduhu. Zavisno od destinacije, na planini vas čekaju i druge aktivnosti.

Stara planina - prava planinska idila

Ukoliko se odlučite za Novu godinu na Staroj planini, sigurno ćete ostati bez daha kada se radi o zimskom pejzažu koji ova planina ima. Visoka je 1580 metara i odličan je izbor za sve - kako one koji žele da odmore, tako i zaljubljenike u skijanje, planinarenje i adrenalin. Kao i Zlatibor, Stara planina takođe može da se pohvali odličnim izborom smeštaja, wellness centara i barova.

Zlatibor - za ludi noćni provod

Ne čudi što je Zlatibor tako popularna destinacija kada se radi o dočeku Nove godine ako uzmemo u obzir sadržaj koji nudi. Sem skijanja\snoubordinga na Torniku, Zlatibor ima veliku ponudu smeštaja, kako hotelskog, tako i apartmana. Takođe, odlična hrana i čist vazduh svakako su nešto čime bi ova destinacija mogla da se pohvali. Na Zlatiboru se nalazi i veliki broj kafića, restorana, pabova i SPA-centara pa je uživanje na ovoj destinaciji garantovano.

Kopaonik - proveren izbor

Kopaonik je najviša planina u Srbiji, a ima i najveći skijaški centar. Ova planina tokom cele zime vrlo je posećena upravo zbog skijanja, ali i prirode zbog čije lepote se deo ove planine vodi kao Nacionalni park Kopaonik. Sem skijanja, na Kopaoniku vas čeka ogroman izbor kafića, restorana, ali i klubova, kao i SPA-centara.

Nova godina u gradu - praznični citybreak

Kada se radi o dočeku Nove godine na putu u nekom gradu - ovde se uglavnom misli na evropske metropole koje su najpopularnije destinacije u ovom periodu. Sem što ćete na ovom putovanju doček verovatno provesti u odličnom klubu, prelepom trgu ili restoranu - tokom ovog putovanja imaćete priliku da upoznate grad i naučite nešto o njemu. Kada se radi o destinacijama koje se najčešće preporučuju za Novogodišnji city-break, to su uglavnom Beč, Pariz i Prag.

Beč za Novu godinu blista

Austrijska prestonica ne samo da se naziva još i Carskim gradom, već je ovaj grad i jedan od najposećenijih evropskih gradova tokom cele godine, a ovo se pogotovo važi kada se radi o noći dočeka Nove godine. Novogodišnji obilazak Beča je nešto što mnogi turisti drže na “bucket” listi. Ovaj grad je jedan od najlepše okićenih gradova u zimskom periodu, a sve prednosti Nove godine u Beču morate da doživite da biste razumeli.

Pariz - grad svetla postaje još svetliji

Grad svetlosti i ljubavi svakako je jedna od najromantičnijih destinacija na svetu, te je kada se radi o Novogodišnjoj noći pravi izbor prvenstveno za parove. Francuski sirevi, vina, kao i šoping, ali i klubovi i obilazak znamenitosti svakako su velike prednosti ove destinacije kada se radi o dočeku Nove godine.

Prag - zimska romantika

Prag je boemski grad. Pravi izbor za umetnike, ljubitelje dobrog provoda, ali i one koji se osećaju kao da pripadaju nekom drugom, romantičnom vremenu. Karlov most i ostali arhitektonski biseri ovog grada stari su po nekoliko vekova, a za Novogodišnje praznike predivno su okićeni. Topla atmosfera, divna arhitektura i dobar provod glavne su prednosti Praga kada se radi o dočeku Nove godine. Zavisno od toga šta kome više odgovara, doneće odluku o tome da li bi pre Novu godinu dočekao na planini ili u gradu. Ono što je sigurno jeste da ćete teško pogrešiti sa izborom. I ne zaboravite - najvažnije je da u Novu godinu uđete srećni i rasterećeni.


To acquaint yourself with some basic facts about Stara Planina, we suggest the following:

 #New!!! VIDEO CLIP FROM MOUNTAIN OF STARA PLANINA - The last hidden beauty of Europe
TOURIST GUIDE THORUGH STARA PLANINA
GOOGLE EARTH – SATELLITE PICTURES OF STARA PLANINA
WEATHER FORECAST
PHOTOGRAPHS OF STARA PLANINA AND THE REGION
FORUM WITH TOPICS OF STARA PLANINA
STARA PLANINA - GEOGRAPHICAL DATA
BALKAN MOUNTAINS RANGE - GEOGRAPHICAL MAP

 

 

 


The mountain Stara Planina can be divided into three sections:

Western Stara Planina from Vrashka Chuka at the border with Serbia to the Pass of Arabakonak with a total length of 190 km and highest peak Midzhur (2,169 m).
Central Stara Planina from Arabakonak to the Vratnik Pass with a length of 207 km. Botev Peak (2,376 m) which is the highest in the range is located in that section.
Eastern Stara Planina from the Vratnik Pass to Cape Emine with a length of 160 km and highest peak Balgarka (1181 m). Eastern Stara Planina forms the lowest part of the range.Stara planina photo

The highest top in Serbian part of Stara planina is the Midžor 2,169 meters.Stara planina photo
Main characteristics of Stara Planina Mountain are:
Untouched nature,
Ssightseeing and leisure
Destination opportunities,
Potential winter and
Roof solar panels

 


WE SUGGEST NEXT PHOTOGALLERYES ABOUT STARA PLANINA:

Područje Stare planine karakteriše raznovrstan litološki sastav, predstavljen sedimentnim, manje magmatskim i metamorfnim stenama, od najstarijih, paleozojskih, preko mezozojskog flišnog i krečnjačkog kompleksa i neogenih jezerskih i marinskih sedimenata, do najmla|ih kvartarnih rečnih i bigrenih naslaga. Posebno je značajna facijalna raznovrsnost mezozojskih sedimenata, sa punim stratigrafskim razvićem trijasa, jure i krede i obiljem fosila u stenama pojedinih odeljaka ovih perioda. Geostrukturna gra|a terena je veoma složena i izražena je kroz brojne i reprezentativne pojave rasedne i naborne tektonike. Po svojim stratigrafskim, petrološkim, paleontološkim i geotektonskim odlikama Stara planina predstavlja izuzetnu riznicu " dokumenata " o istoriji razvitka zemljine kore, složenosti geoloških procesa i promenama paleoekoloških uslova.