Stara planina Eu English    Stara planina Serbian Serbin  Stara planina Bulgarian Bulgarian   Stara planina Russian Russian    Stara planina Romanian Romanian    Stara planina Germany Germany

Obavezna oprema za zimovanje i planinarenje

The Balkans is the historic and geographic name used to describe a region of southeastern Europe

Nova godina se bliži neverovatnom brzinom. Ukoliko ste od onih koji su već isplanirali da je proslave na zimovanju, na nekoj planini koja je pokrivena snegom, ili pak, i dalje planirate i gledate ponude za novogodišnju noć, morate biti upućeni u to kako da se opremite i sredite što bolje za put na koji ste se odučili.

Nebitno je da li idete prvi put na zimovanje i planinarenje ili ste često uživali u ovakvoj vrsti odmora – nikad nije na odmet saznati korisne informacije i obnoviti znanje o najboljoj odeći i opremi koju treba sa sobom nositi ukoliko se odlučite da na planinarski, zimski način provedete novogodišnju noć ili dane nakon nje.

Najgore što može da se desi na toliko očekivanom zimskom odmoru i putovanju jeste da vam nedostaje nešto veoma bitno od odeće i opreme, jer to može da pokvari sve dane koje provodite na planini. Zato je najbolje na vreme se informisati i ne ostaviti prostora za takvu grešku koja može lako da se izbegne. Na vama je samo da se uz ove predloge opustite i uživate u dugo željenom i planiranom zimovanju.

 

Slojevitost

Pakovanje za put od nekoliko dana može da bude naporno, posebno ako je reč o putovanju u zimskom periodu. Dosta odeće koja ume da bude vrlo teška jer se radi o materijalima koji treba da nas greju morate spakovati u kofer koji je mali da svu tu odeću primi. Ali ključna stavka koja može da reši ovaj problem je – slojevito oblačenje.

Naime, da bi vam bilo toplo čak i na planini koja je zavejana snegom, morate pratiti korake i slojevito se oblačiti, tako da je prvi sloj onaj najbitniji. Njega čine stvari poput potkošulja i raznih bluza sa dugim rukavima, rolki, helanki, unihopa, sve ono što može da čini termo osnovu za pantalone i džemper koji nameravate da nosite.

Odeća koju prvo oblačite treba da prianja uz telo i bude izolacija koja će štititi vaše telo od zimske i planinske hladnoće. Ona, po pravilu nije teška, odnosno lakša je i zauzima manje mesta u koferu od debelih džempera i velikih termo pantalona, pa je zato možda pametnije poneti više garderobe koja može da posluži kao prvi sloj od one koja ide posle njega, jer ćete tako uštedeti na prostoru i lakše ćete kombinovati ono što planirate da oblačite tokom dana koje provodite na planini.

Džemper

Jedan pravi, klasični, zimski džemper je neophodan svakom ko se odluči da ide na zimovanje. Zahvaljujući vuni od koje su napravljeni, džemperi su idealan odevni predmet za zimska putovanja jer ujedno i greju i štite telo, što je tada najpotrebnije. Ukoliko se džemper oblači preko prvog sloja, o kome je malopre bilo reči, samo se povećava taj efekat i kompletira celokupno odevanje za zimski period.

Još jedna prednost džempera je mogućnost kombinovanja. Naime, džemperi, po pravilu, zauzimaju najviše mesta u koferu prilikom pakovanja za zimovanje, ali možete dobro proći čak i ako ponesete samo jedan ili dva džempera sa sobom jer oni pružaju veliku mogućnost kombinovanja – preko različitih prvih slojeva, preko različitih pantalona i uz različite donje delove garderobe.Odeća za skijanje

Ukoliko na zimovanju planirate i da skijate i da se bavite drugim aktivnostima na snegu, onda je potrebna odeća za skijanje. Ski jakne i ski pantalone koje su vodootporne, odnosno vodonepropusne, obezbeđuju potpunu sigurnost onima koji skijaju jer štite od snega, hladnoće i povreda. Tako možete bez bojazni uživati u zimskim, planinskim sportovima, a prehlade će biti daleko od vas.


Izvor slike: Djaksport.com, Colmar jakne.

Ski jakne i ski pantalone mogu biti od koristi čak i ako ne planirate da skijate na odmoru i ne želite da budete mnogo fizički aktivni. Naime, oni mogu da zamene vaše obične jakne, kapute i pantalone, jer su ski jakne i ski pantalone specijalno pravljene i rađene za vreme u zimskim, planinskim uslovima, na snegu.

Naravno, kvalitetna zimska jakna i zimske pantalone ne moraju nužno biti one koje su namenjene za skijanje, ali biranjem upravo ski opreme za zimovanje ubijate dve muve jednim udarcem i definitivno se obezbeđujete od hladnoće i mogućih padavina. Možda se i ukaže prilika za skijanje koju nećete morati odbiti usled nedostatka adekvatne opreme i odeće, što je svakako još jedan plus.

Kapa, šal i rukavice

Iako se čini da su ovo samo sitnice pored svega ostalog što morate poneti, nikako ne treba potceniti ove modne dodatke. Iako se nekada po zimi u gradu i može prođi bez njih, na pravom zimovanju bi bez njih usledila katastrofa. Da kapa glavu čuva, ne kaže se džaba, a šal i rukavice su još jedna pomoć u preživljavanju snega i niskih temperatura na planini, pa dva puta proverite da li ste ih ubacili u kofer.

Postoji mnogo vrsta kapi, rukavica i šalova za koje se možete odlučiti – od onih običnih koje nosimo svakodnevno tokom zime, do specijalnih, koji služe prvenstveno za skijanje i ekstremno hladno vreme. Koji stil i kakav tip ove dodatne opreme ćete izabrati zavisi upravo od puta na koji idete, načina na koji ste ga organizovali, a prvenstveno od toga da li planirate opušteno zimovanje koje će biti pravo odmaranje ili zimovanje ispunjeno aktivnostima, pre svega sportskim, odnosno fizičkim. Ali, jedna stvar važi za svako putovanje zimi – nigde bez kape, šala i rukavica, vernih zimskih pratilaca.

 

Naočare

Ukoliko ste od onih koji uvek sa sobom nose naočare za sunce, onda razumete njihov značaj čak i tokom zime, a ne samo tokom letnjih meseci. Boravak na planini i silan sneg koji tamo sve okružuje može biti naporan za naš vid, a tu u pomoć uskaču naočare za sunce, koje neutrališu sve smetnje.

Ko kaže da je zimska odeća dosadna? Budite maštoviti i kreativni, provedite najlepše zimske pažljivo odabranoj odeći i dokažite suprotno.


To acquaint yourself with some basic facts about Stara Planina, we suggest the following:

 #New!!! VIDEO CLIP FROM MOUNTAIN OF STARA PLANINA - The last hidden beauty of Europe
TOURIST GUIDE THORUGH STARA PLANINA
GOOGLE EARTH – SATELLITE PICTURES OF STARA PLANINA
WEATHER FORECAST
PHOTOGRAPHS OF STARA PLANINA AND THE REGION
FORUM WITH TOPICS OF STARA PLANINA
STARA PLANINA - GEOGRAPHICAL DATA
BALKAN MOUNTAINS RANGE - GEOGRAPHICAL MAP

O sajtu brine Milan Todorović.

 

 


The mountain Stara Planina can be divided into three sections:

Western Stara Planina from Vrashka Chuka at the border with Serbia to the Pass of Arabakonak with a total length of 190 km and highest peak Midzhur (2,169 m).
Central Stara Planina from Arabakonak to the Vratnik Pass with a length of 207 km. Botev Peak (2,376 m) which is the highest in the range is located in that section.
Eastern Stara Planina from the Vratnik Pass to Cape Emine with a length of 160 km and highest peak Balgarka (1181 m). Eastern Stara Planina forms the lowest part of the range.Stara planina photo

The highest top in Serbian part of Stara planina is the Midžor 2,169 meters.Stara planina photo
Main characteristics of Stara Planina Mountain are:
Untouched nature,
Ssightseeing and leisure
Destination opportunities,
Potential winter and
Roof solar panels

 


WE SUGGEST NEXT PHOTOGALLERYES ABOUT STARA PLANINA:

Područje Stare planine karakteriše raznovrstan litološki sastav, predstavljen sedimentnim, manje magmatskim i metamorfnim stenama, od najstarijih, paleozojskih, preko mezozojskog flišnog i krečnjačkog kompleksa i neogenih jezerskih i marinskih sedimenata, do najmla|ih kvartarnih rečnih i bigrenih naslaga. Posebno je značajna facijalna raznovrsnost mezozojskih sedimenata, sa punim stratigrafskim razvićem trijasa, jure i krede i obiljem fosila u stenama pojedinih odeljaka ovih perioda. Geostrukturna gra|a terena je veoma složena i izražena je kroz brojne i reprezentativne pojave rasedne i naborne tektonike. Po svojim stratigrafskim, petrološkim, paleontološkim i geotektonskim odlikama Stara planina predstavlja izuzetnu riznicu " dokumenata " o istoriji razvitka zemljine kore, složenosti geoloških procesa i promenama paleoekoloških uslova.