Stara planina Eu English    Stara planina Serbian Serbin  Stara planina Bulgarian Bulgarian   Stara planina Russian Russian    Stara planina Romanian Romanian    Stara planina Germany Germany

Tipovi planinskih kućica i srpska brvnara među njima

Sanjate o jedinstvenom, prirodnom domu, mestu gde ćete da jedete, spavate, zabavljate se i, kao najbitnije, opustite se? Drveni montažni objekti koji nas nikad neće ostaviti ravnodušnim, savršeni za odmor i odgovaraju za bilo koje okruženje. Vikendice i kuće za odmor izgrađene baš po vašoj meri, da zadovolje sve vaše potrebe, dizajnirane tako da budu udobne i funkcionalne, predstavljaju mesto gde biste se trebali u potpunosti osećati ugodno. Pogledajte 5 neodoljivih planinskih kućica na svetu, među kojima se nalazi i srpska brvnara.

#1 Nordijski stil planinskih kuća

Stil Nordijskih drvenih montažnih kuća nikada neće utihnuti, pa ovaj čuveni stil možemo etiketirati i kao bezvremenski šarm Nordijskih planinskih kućica . Nordijske kuće predstavljaju spoj kontrasta.

“Sto ljudi, sto ćudi” , sa pravom ovo kažemo, jer ukusi su različiti i o njima nikada ne treba rapravljati. Imamo ljude koji na sve gledaju ili crno ili belo, zatim one koji bi da pomešaju ove dve boje i dobiju mix sivu, a tu su i oni koji gledaju kroz ružičanstvene naočare, pa pokušavaju da dodaju više boja ovoj paleti.

Lepota Norveške najbolje se može spoznati susretom sa njenom prirodom. Prekrasne šume, kristalno more, visoke stenovite planine ostavljaju bez daha, a sam boravak u kućama napravljenim od čuvenog norveškog drveta, uređenih u prepoznatljivom skandinavskom stilu, vaš užitak učiniće još potpunijim.

Temelj dizajna kuće čine čistoća i jednostavnost. Eksterijer je izgrađen od drveta, betona, dok je enterijer pravi primer skandinavskog dizajna, sa dominantnom belom bojom i minimalizmom u uređenju prostorija.

Sveden enterijer, koji odiše elegancijom , a kojim preovlađuje bela boja, prednost skandinavskog dizajna je što svakako moćete uneti deo ovog stila i u svoj dom.

#2 Tip Alpskih kućica

Ove kuće su u potpunosti u skladu sa planinskim okruženjem. Ono što daje pečat tradicionalnom, alpskom stilu kuće , jeste veliki nagib krova. Jednostavni oblici i volumeni su ono što odražavaju ove kućice, a drvena fasadna obloga i masivna drvena konstrukcija čine prepoznatljiv stil Alpskih predela.

Prelepe drvene terase gde možete uživati u očaravajućoj prirodi, uz oštar alpski vazduh, a onda unutar kuće se raspilaviti pored prekrasanog kamina.

#3 Američki tip planinskih kuća

Materijal koji se najčešće koristii u enterijeru je drvo, koje daje posebnu toplinu prostoru, ako je reč o planinskim predelima, dok se u toplijim predelima više koristi kamen.

Drvene i staklene površine uz odgovarajući nameštaj i neizostavni kamin u centralnom delu dnevnog boravka učiniće ambijent romantičnim, toplim i ušuškanim.

Kada govorimo uopšte o planinskim kućicama za odmor prva asocijacija jesu drveni kućerci, ali da planinske kuće ne moraju uvek biti drvene konstrukcije dokazali su i brojni krajnje neobični projekti koji uključuju i čelične konsturkcije , staklene konstrukcije i slično. I domaće građevinske kompanije neretko primenjuju ovakav stil gradnje.

#4 Srpska planinska kuća - Brvnara

Tradicionalna srpska planinska kuća , ili drugačije brvnara, okarakterisana je kao jednostavan prostor sa ognjištem u centru, kao mestom okupljanja. Sam objekat ovog tipa napravljen je isključivo od stabla drveta.

Ranije služila za prenoćište, danas potpuna atrakcija, ne samo na našim prostorama, već i šire. Masovno se grade kao vikendice ili kuće za odmor, naravno dosta modernije, kreirane sa ciljem da se pomere granice zadovoljstva, unese lepota, radost i uživanje.

Brvnara danas, bar kod nas, predstavlja prošlost. Pokrivala se slamom, lubom - drveni krov od daščica, koja se kod nas ne postavlja pod nagibom tako da je krov viši od zidova. U brvnarama je enterijer jednostvan, od nameštaja se izrađuju klupice, drveni stolovi i poznata stolovača - stolica za gosta koja je specijalno ukrašena.

Kao stvorena za sve ljubitelje prirode, od onih koji uživaju u zimskim čaolijama do onih koji vole da se osame i pobegnu na nekoliko dana od grada, gužve, betona, a da budu okruženi borovima, u planinskom ambijentu, vašoj oazi mira, uz očaravajući pogled na zvezdano nebo, prirodnu idilu, drvena kućica izgrađena od prirodnih materijala pravi je izbor za vaš užitak.


To acquaint yourself with some basic facts about Stara Planina, we suggest the following:

 #New!!! VIDEO CLIP FROM MOUNTAIN OF STARA PLANINA - The last hidden beauty of Europe
TOURIST GUIDE THORUGH STARA PLANINA
GOOGLE EARTH – SATELLITE PICTURES OF STARA PLANINA
WEATHER FORECAST
PHOTOGRAPHS OF STARA PLANINA AND THE REGION
FORUM WITH TOPICS OF STARA PLANINA
STARA PLANINA - GEOGRAPHICAL DATA
BALKAN MOUNTAINS RANGE - GEOGRAPHICAL MAP

 

 

 


The mountain Stara Planina can be divided into three sections:

Western Stara Planina from Vrashka Chuka at the border with Serbia to the Pass of Arabakonak with a total length of 190 km and highest peak Midzhur (2,169 m).
Central Stara Planina from Arabakonak to the Vratnik Pass with a length of 207 km. Botev Peak (2,376 m) which is the highest in the range is located in that section.
Eastern Stara Planina from the Vratnik Pass to Cape Emine with a length of 160 km and highest peak Balgarka (1181 m). Eastern Stara Planina forms the lowest part of the range.Stara planina photo

The highest top in Serbian part of Stara planina is the Midžor 2,169 meters.Stara planina photo
Main characteristics of Stara Planina Mountain are:
Untouched nature,
Ssightseeing and leisure
Destination opportunities,
Potential winter and
Roof solar panels

 


WE SUGGEST NEXT PHOTOGALLERYES ABOUT STARA PLANINA:

Područje Stare planine karakteriše raznovrstan litološki sastav, predstavljen sedimentnim, manje magmatskim i metamorfnim stenama, od najstarijih, paleozojskih, preko mezozojskog flišnog i krečnjačkog kompleksa i neogenih jezerskih i marinskih sedimenata, do najmla|ih kvartarnih rečnih i bigrenih naslaga. Posebno je značajna facijalna raznovrsnost mezozojskih sedimenata, sa punim stratigrafskim razvićem trijasa, jure i krede i obiljem fosila u stenama pojedinih odeljaka ovih perioda. Geostrukturna gra|a terena je veoma složena i izražena je kroz brojne i reprezentativne pojave rasedne i naborne tektonike. Po svojim stratigrafskim, petrološkim, paleontološkim i geotektonskim odlikama Stara planina predstavlja izuzetnu riznicu " dokumenata " o istoriji razvitka zemljine kore, složenosti geoloških procesa i promenama paleoekoloških uslova.